Καθίζηση στην αγορά αυτοκινήτου

Καθίζηση στην αγορά αυτοκινήτου

Αρ. Πρωτ. 11365/16.02.2011

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της αγοράς αυτοκινήτου. Το πλήγμα που δέχονται οι επιχειρήσεις του κλάδου, που ασχολούνται με την εισαγωγή, την εμπορία και τη διάθεση στην αγορά αυτοκινήτων, είναι τεράστιο. Το αρμόδιο Υπουργείο προχώρησε στη διαφοροποίηση των ορίων ανάμεσα σε καινούρια και μεταχειρισμένα οχήματα. Η διαφοροποίηση της αξίας επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος πολυτελείας, ανάμεσα σε νέα και μεταχειρισμένα οχήματα, είναι αντίθετη προς τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της νομιμότητας.

Οι προβληματισμοί δεν επικεντρώνονται στην αύξηση των κατώτατων ορίων για τον υπολογισμό του φόρου πολυτελείας, αλλά στη διαφοροποίηση των ορίων ανάμεσα στα οχήματα αυτά. Σημειωτέον, ότι η Ελληνική αγορά αυτοκινήτου βρίσκεται σε πτώση, η οποία προσεγγίζεται στο 63,4%. Η διάκριση αυτή θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και ανισορροπίες στην αγορά. Επιπλέον, αυτό που δεν έχει εξετάσει το αρμόδιο υπουργείο και θα πρέπει να εξετάσει, είναι η πλήρης κατάργηση του φόρου πολυτελείας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ανάπηρους και πολυτέκνους). Δεν είναι δυνατόν τα άτομα με αναπηρία, που εκ των πραγμάτων χρειάζονται οχήματα μεγάλων διαστάσεων, προκειμένου να εξυπηρετούνται μεταφέροντας τον εξοπλισμό τους, να απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης και να τους επιβάλλεται φόρος πολυτελείας. Ούτε οι πολύτεκνοι να αναγκάζονται να στοιβάζουν τις πολυμελείς οικογένειές τους σε μικρά και επικίνδυνα αυτοκίνητα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να τονώσει την αγορά αυτοκινήτου, μεταβάλλοντας τους συντελεστές ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων και να  εξετάσει την πλήρη κατάργηση του φόρου πολυτελείας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ανάπηρους και πολυτέκνους);

Απάντηση Υπουργείου